Hoe word ik een betere therapeut

Therapeut Den Haag

Ieder van ons zal tijdens zijn leven verschillende vormen van therapie ondergaan en doormaken. Sommige vormen van therapie kunnen echter schadelijker zijn dan andere, zoals de behandeling van drugsmisbruik, waarbij een persoon kan eindigen in een leven vol ellende en verslaving. De meest schadelijke vormen van therapie zijn de amusementstherapie en/of de gedragstherapie, waarbij de patiënt bepaalde gebeurtenissen en de manier waarop hij daarop reageert, voortdurend moet herbeleven en herbeleven.

Iedereen wil gelukkig zijn, zich zelfverzekerd voelen, vrij zijn en zonder zorgen leven. Maar het is onvermijdelijk dat het ooit gaat lukken. En een ideale therapeut kan het meest waardevolle deel van je ondersteuningsteam zijn. Hier zijn een paar tips waarmee u een meer respectvolle en begripvolle therapeut kunt zijn.

* Kom altijd beleefd, respectvol en standvastig over in de manier waarop je spreekt. Een goede therapeut moet niet als koppig overkomen en het lef hebben om te vragen:

“Waar heb je het nu over”, of “Wat is je punt”. De therapeut moet de cliënt op dezelfde draad houden als hij of zij.

* Als je zegt “Dat is interessant”, dit zijn het soort opmerkingen die een sessie zullen aanmoedigen om verder te gaan;

* Vermijd het geven van advies. De beste benadering om altijd te geven is “Ik zie geen probleem met u” of “Ik weet het niet”. Dit zal de cliënt aanmoedigen om voor zichzelf te denken.

* Geef geen advies over hoe de cliënt met zijn problemen moet omgaan. De therapeut moet weten wat de coping-mechanismen van de cliënt zijn en zich bewust zijn van eventuele triggers die druk kunnen veroorzaken in de situatie van de cliënt. U zult in staat zijn om op elk moment te zien of er een probleem is. En het zal uw cliënt ongelooflijk helpen om aan zijn eigen kant te staan.

* Hou je privé dingen privé. Dit is een basisprincipe en een van de belangrijkste zaken die u in gedachten moet houden. Het is belangrijk dat uw cliënt weet dat u er altijd voor hem bent. Dit is ook belangrijk in seksuele therapie.

* Leer om te gaan met moeilijke en onplezierige onderwerpen. Elke therapeut die met een cliënt werkt, moet omgaan met wat de cliënt zegt in overeenstemming met de kwestie zelf. Je moet weten hoe je het allemaal intelligent en niet-bedreigend kunt maken. Als je dit weet te vertalen naar een psychotherapie, zal het zeker het beste met je gaan. Het is belangrijk om vriendelijk en warm te zijn, het is belangrijk om een hart te hebben dat overeenkomt met de problemen van de cliënt. Je bent er voor de cliënt in het werk en je moet echt in overeenstemming zijn met hun problemen. Andere therapeuten zullen je hoog aanslaan als ze dit zien en je zult veel positieve feedback krijgen van je cliënt en ook van je eigen onderbewustzijn.

* Leer hoe je de juiste vraag stelt op de cruciale momenten. Wanneer de cliënt midden in een probleem zit en de hele tijd op een zijspoor wordt gezet, is het van cruciaal belang dat u in elke sessie het juiste signaal geeft. De krachtigste vraag begint met de slagzin ‘…is dat niet interessant’. Terwijl de cliënt de vraag nog aan het beantwoorden is, kun je zeggen “Is dat niet interessant?”. Dit zal hen dwingen dieper na te denken en zal hen in staat stellen bepaalde strategieën toe te passen als gevolg van hun antwoorden.

Goede coaching gaat over het doorbreken van de barrières die de cliënt saboteren. Door alle bovenstaande onwelkome verrassingen te vermijden, zal de cliënt er meer baat bij hebben omdat het hem naar een dieper liggende geestelijke gezondheidskwestie brengt. Gevoelens zijn vreemd. Ze kunnen zich van binnen blijven opdringen en je kunt zeggen “Heb je niet het gevoel dat je me de laatste tijd negeert?”. Dit zijn geen luchthartige opmerkingen voor de therapeut. Hij of zij zal zeker aanvoelen dat er sprake is van een relatieconflict of heimelijke innerlijke onrust.

Goede coaching laat de cliënt toe te onthullen waarom hij zich voelt zoals hij doet. Het zal hen een emotionele ontlading geven, waardoor je even geldige andere gezichtspunten krijgt. Dit kan enorm nuttig zijn in stressvolle zaken van seks of op het werk, enz. Een algemeen begrip hebben van wat het probleem is, en meestal waarom het onopgemerkt of ongeadresseerd blijft, kan immens waardevol zijn voor uw algemene positie in de therapie.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.